17-09-14

Cabaretier in de bres voor diabeet

RAF WALSCHAERTS VAN KOMMIL FOO MET BENEFIET TE GAST IN THUISDORP

Joeri Seymortier

7107626.jpeg

Raf Walschaerts schenkt de opbrengst van zijn voorstelling aan goede vriendin Jana Roos die diabetes type 1 heeft. - Foto JSA

Sleidingenaar en bekende Vlaming Raf Walschaerts speelt vrijdag een benefietvoorstelling in Cultuurcentrum Evergem. De opbrengst van 'Jongen toch' gaat naar een vriendin van hem, Jana Roos (20) uit Gentbrugge. Raf wil haar helpen bij haar behandeling voor diabetes type 1. "Zalig dat we in ons vak zo'n dingen kunnen doen", zegt de zanger.

De voorstelling 'Jongen toch' van Raf Walschaerts op 28 november was heel snel uitverkocht. Daarom werd 19 september als nieuwe en extra datum geprikt, maar dan in de vorm van een benefiet voor de 20-jarige Jana Roos. "Ik ken Jana en haar familie al lang", vertelt Raf. "Toen ik hoorde dat de behandeling voor haar diabetes gigantisch veel geld kost, heb ik niet getwijfeld. Ik wou iets voor die mensen doen. Dat is het leuke aan ons beroep: dat we op één avond iets in gang kunnen steken en daar een mooie duit aan overhouden voor een goed doel. Ik doe dit met hart en ziel."

Jana is blij met het idee. Ze studeert voor modeontwerpster, maar haar diabetes is een ferme streep door de rekening. "Ik heb nu een soort sensor op proef die om de vijf minuten automatisch de suikerspiegel in mijn bloed meet", vertelt Jana. "Echt een zalige uitvinding. Die sensor geeft mij als diabeet een enorm zeker gevoel en laat meteen weten als er iets niet klopt. Zo kan je anticiperen nog voor je lichaam voelt dat je suikerspiegel niet in orde is. Op die manier heb je geen down-momenten meer en dat is een wereld van verschil. Eén nadeel: zo'n toestel kost in tien jaar tijd 25.000 euro."

Raf Walschaerts woonde lange tijd in Mariakerke bij Gent, maar kon vijf jaar geleden een mooi stekje op de kop tikken in Sleidinge. "Ik woon hier super graag. Door mijn werk ben ik heel veel op de baan en hier kom ik helemaal tot rust. De tijd van slapen en opstaan in een kroeg, ligt achter mij. Geef mij maar de charme en de rust van een prachtig dorp als Sleidinge. En dankzij mijn goede vriend en artiest Michel Goessens versta ik ook het Sleins dialect", lacht Raf.

 

Solo voorstelling

Het optreden in Stroming wordt voor de man dan ook een thuismatch. "Extra spannend, vooral omdat het om mijn eerste solo cabaretvoorstelling gaat", straalt Raf. "In het stuk ziet het publiek dat ik ga eten bij een koppel dat ik al twintig jaar ken. De intriges aan tafel zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Er zit ook een Afghaanse vluchteling aan tafel en zo kan ik politiek in mijn voorstelling mengen. Toch blijft het licht verteerbaar en humoristisch. Maar met humor kan je zware en diepe thema's toch gemakkelijk bij de mensen brengen. Ik heb als jonge knaap psychologie gestudeerd en dat komt eigenlijk in dit vak goed van pas. Deze voorstelling is een soort tussenproject, want Kommil Foo blijft natuurlijk doorlopen. Hoe dan ook: ik ga er in heel Vlaanderen toch zo'n 120 voorstellingen van spelen."

Tickets voor de benefietvoorstelling van 19 september kosten 25 euro. Er zijn geen kortingen. Tickets bestellen kan op de website www.evergem.be/cultuurcentrum.

 

Bron: www.hln.be

Gepost door Catherine K | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.