16-02-14

"Gentenaars zijn rechtdoor" (De Standaard, 2004)

Opgetekend door Annelies Loosveldt -De Standaard, Zaterdag 24/07/2004, Pagina 19

 

Voor de reeks Streekgeruchten hebben we de broers Walschaerts van het duo Kommil Foo van elkaar gescheiden. Met zijn 34 jaar is Mich Walschaerts de jongste van de twee. Gisteren kwam oudere broer Raf uitgebreid aan het woord. Vandaag vertelt Mich honderduit over hoe hij Gent beleeft en over zijn verslaving aan de Gentse Feesten.

- Waar woont u precies?

Ik woon al twee jaar in de Karel Mirystraat in het centrum van Gent. Ik zocht een huis in het hart van de stad en waar het toch rustig was. In deze overwegend Turkse buurt is het, als ik mijn deur dichttrek, stil.

- Welk stukje Gent spreekt je het meest aan?

De Sleepstraat, vlak bij m'n deur. Je waant je echt in het buitenland: Turkse winkeltjes die altijd open zijn, restaurantjes uit allerlei landen en hier en daar een verloren gelopen Vlaming.

- Wat is de grootste troef van Gent?

Zonder twijfel de sfeer: geen enkele andere stad die zo weinig pretentie heeft. Dat heeft alles te maken met de mentaliteit van de Gentenaars. Mensen die ,,rechtdoor'' zijn, zeggen waar het op staat en niet omhooggevallen zijn.

- Tevreden over het culturele aanbod?

Gent is eigenlijk een groot dorp, maar heeft meer dan genoeg te bieden op cultureel vlak. Ik ga weinig naar de cinema, maar als ik ga, is het naar de Sfinx of Studio Skoop. Concerten heb je zat in Gent. Af en toe bezoek ik de handelsbeurs, waar je meer jazz en klassiek vindt, maar meestal zit ik in kleine kroegjes waar je elke dag van de week wel ergens je gading vindt. Zoals in het Trefpunt, de Charlatan of de Krawietel. De theaterplek die ik aandoe, heeft veel te maken met wie waar speelt. Omdat ik zelf veel speel en dus weinig tijd heb, komt het er dikwijls op neer dat ik in de namiddag of op een maandag een try-out meepik.

- Is er een evenement dat je nooit mist?

De Gentse Feesten natuurlijk. Ik schat dat we nu met Kommil Foo toch al een jaar of vijftien onafgebroken op de Feesten spelen. Thuis spelen is sowieso de max en een doel in je dag hebben tijdens de Feesten is ook nooit slecht. Kwestie van niet letterlijk te verdrinken.

 

- Welke Gentenaar verdient een standbeeld volgens u?

Een standbeeld voor de burgemeester is er misschien wat over, maar ik ben wel fier dat Gent nog altijd de stad is waar het Vlaams Blok het laagst scoort.

 

- Waar zou je, behalve in Gent, nog willen wonen?

Zoals iedereen denk ik er ook wel aan om later te verhuizen richting groen. Met vrouw en kroost romantisch tafelen in de zonovergoten tuin, terwijl de lammetjes in mijn oor mekkeren dat ik goed bezig ben. Maar nu ben ik nog jong en gespierd en geniet ik nog te veel van de stad, Gent of Brussel. Zoals elke goede Vlaming heb ik lang mijn hoofdstad niet gekend. De laatste jaren kom ik er meer en hoe beter ik het leer kennen, hoe toffer ik het vind.

 

- Doet u zelf de boodschappen?

Ik winkel in de Delhaize of in de Turkse winkeltjes in de buurt. Die zijn laat open en verkopen vaak erg verse waren.

- Kent u een streekgerecht en kan u het bereiden?

Gentse stoverij, fantastisch lekker. Het moet iets zijn met rundsvlees, niertjes, levertjes, maar zelf klaarmaken, ho maar!

- Heeft u een stamcafé?

Stamcafés verschuiven bij mij om de zoveel jaar. De laatste tijd zit ik het meest in café Manteca. Een gezellige kroeg, waar je in de namiddag rustig je krant kunt lezen, s avonds dik pinten kunt pakken en s nacht kunt genieten van lekkere whisky bij fantastische jazz.

- Hebt u een favoriet restaurant?

Ik heb eigenlijk een paar favorieten. Als ik er eentje moet uitpikken: De Lieve, een soort eetcafé waar je altijd dagspecialiteiten kan eten tegen een democratisch prijsje. Zeer ongedwongen sfeertje, perfect getapte pinten en rechttoe-rechtaan bediening. De specialiteit is trouwens Gentse stoverij, misschien toch eens het recept vragen.

- Waar bent u voor het laatst op restaurant geweest?

Een tijdje geleden ben ik de verjaardag gaan vieren van vrienden in restaurant The House of Elliot. Echt een aanrader, Franse keuken, zeer fijn, toffe uitbaters: top in Gent.

 

- Naar waar gaat de vakantie deze zomer?

Schrijven met Raf op een Grieks eilandje is ondertussen een vaste gewoonte geworden. Een uur of vijf per dag werken en voor de rest genieten van al wat de Grieken te bieden hebben. Eind augustus ga ik twee weken naar Corsica met mijn vriendin. De Frans-Spaans-Italiaanse sfeer daar zal mij wel liggen. In september nog eens twee weken afzondering op dat Griekse Alcatraz. Om me kapot te werken, arme ik. Mijn mooiste vakantie was zes maanden Afrika. Ginder een jeep gekocht en dan je neus volgen door het intrigerende Afrika, confronterend, relativerend en relaxerend tegelijk.

- Leest u tijdens de vakantie?

Ik heb in Griekenland Geheime Kamers van Jeroen Brouwers en Boek van Violet en Dood van Gerard Reve gelezen. Ik heb redelijk veel boeken thuis in de vorm van een verspreide bibliotheek: een doos in de kelder, twee schappen in de woonkamer, drie stapels in mijn bureau en nog een aantal uitgeleende aan god-weet-wie. Enkele van mijn favoriete auteurs zijn: Philip Roth, Meir Shalev, Harry Mulish en sinds kort ook Gerard Reve.

- Is er iets dat u al jaren van plan bent, maar dat er niet van komt?

Ik zou graag kunnen vioolspelen als Paganini, kunnen songschrijven als Costello, mijn huis tot een paleis verbouwen en me bekeren tot het vaderschap. Gelukkig heb ik nu een paar maanden vrij, dus dat komt allemaal wel goed.

FRDO_KOMM.MM.jpg

In deze vakantiereeks polsen we bij bekende of opmerkelijke streekgenoten naar hun banden met hun stad of gemeente. Waarom zijn ze daar neergestreken? Is hun home hun castle? Diep geworteld in de klei van hun woonplaats of net niet ? Nuchtere nieuwkomers en honkvaste chauvinisten, mannen en vrouwen, auteurs en artiesten, entrepreneurs en entertainers, politici en commercanten op wie de schaduw van kerktoren of belfort valt.

Andere afleveringen uit deze reeks vindt u op www.standaard.be/streekgeruchten.

Gepost door Catherine K | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.