15-02-14

"Ik voel me een echte Gentenaar" (De Standaard, 2004)

Opgetekend door Annelies Loosveldt - De Standaard, vrijdag 23/07/2004, Pagina 19

Raf (38) Walschaerts vormt samen met zijn broer Mich (34) al vijftien jaar het duo Kommil Foo. Omdat ze als muzikale theatermakers altijd met zijn tweeën opduiken, laten wij ze hier een voor een aan het woord. Raf, Gentenaar uit overtuiging, bijt de spits af. Broer Mich mag morgen zijn zeg doen.

Streekgeruchten / Raf Walschaerts, helft van Kommil Foo

- Waar woont u precies?

In Mariakerke, vlak bij Gent. In een oud landhuis midden in een park, dat we delen met een handvol muzikanten. Een heel charmante en sfeervolle plek.

- Altijd in Oost-Vlaanderen gewoond?

Twintig jaar woon ik nu in Gent, waarvan acht in Mariakerke. Mijn jeugd heb ik beleefd in Essen. Dat ligt boven Antwerpen, tegen de Nederlandse grens. Overigens een mooie jeugd!

- Welk stukje Gent spreekt u meest aan?

Ik houd de laatste jaren erg van de sfeer in Oudburg, een straat in het hartje van Gent. Kleine winkeltjes, restaurants van de hele wereld, en een zuiderse chaotische sfeer.

- Wat is de grootste troef van Gent?

Mijn appartement is super-rustig! Onder het dak, met uitzicht op het park met de vijver. Ik kom dus graag thuis na een lange reis... Overigens voel ik me na twintig jaar echt Gentenaar, en kom altijd graag thuis in de stad. Gentenaars zijn erg relaxed, laconiek ook en vol humor.

- Tevreden over het culturele aanbod?

Er is een waanzinnig aanbod in Gent! Mijn vriendin houdt erg van film, dus ben ik de laatste jaren regelmatig te vinden in Studio Skoop op het Sint-Annaplein of in Sfinx op de Korenmarkt. Daarnaast volg ik graag wat er op theatergebied gebeurt, en dat is veel in Gent. Een van de leukste plekken is het Nieuwpoorttheater, vooral sinds toneelgroep Ceremonia er vaak speelt, een van mijn favoriete gezelschappen. Met Kommil Foo spelen we erg vaak in het Groot Huis, een zalige schouwburg! Oud en zwanger van sfeer. Ik blijf dus niet op mijn culturele honger zitten. Integendeel... indigestie vermijden is de boodschap !

- Is er een evenement dat u nooit mist?

De Gentse Feesten wegens enerzijds niet te vermijden, anderzijds much fun!

- Staat er in Gent een standbeeld of gebouw dat voor uw part gesloopt moet worden?

De McDonald's op de Korenmarkt. Dat is niet echt een toonbeeld van middeleeuwse architectuur.

- Waar zou u, na Gent, nog willen wonen?

De wereld wordt steeds kleiner en ik kan me dus perfect voorstellen ooit eens in Frankrijk of Italië te wonen.

- In wat voor huis woont u?

Een appartement dus, maar een appartement in een grote tuin (het park) waar ik zelf niet in hoef te werken, maar toch van mag en kan genieten! Ideaal voor mij, tuinieren is niet aan mij besteed...

- Van waar is uw partner afkomstig?

Mijn huidige vriendin is van en houdt enorm van Gent. Komt goed uit.

- Hoe is de relatie met uw buren? Weten ze wie u bent?

Ik heb fijne buren! Links woont een bekend Nederlands chansonnier (als hij in België is). Onder woont onze nationale bluestrots en de huisbaas is een goede harmonicaspeler en zanger! We weten dus waarover te praten bij ons in huis...

- Wordt u vaak herkend op straat?

Vaak, maar meestal op een fijne manier. Als mensen genoten hebben van een voorstelling die we speelden, en dat komen zeggen: altijd ok!

- Doet u zelf boodschappen?

Elke week ga ik naar het warenhuis in Mariakerke, als het even kan samen met mijn vriendin. Dat is best ontspannend. Vooral Griekse yoghurt kopen, mijn verslaving.

- Koopt u ook uw kleren en schoenen in Gent?

De jongste jaren draag ik graag kostuums, die laat ik maken door een fantastische naaister. Perfect op maat en helemaal zoals ik het zelf wil. Hemden en dassen koop ik in Gentse boetiekjes.

- Kent u een streekgerecht of andere specialiteit?

Ik ken maar één streekgerecht en dat is Gentse waterzooi, maar vraag me niet hoe je dat maakt... Koken doe ik even slecht als tuinieren.

- Spreekt u Gents?

Neen, een dialect is moeilijk te leren. Bovendien houd ik veel van het Antwerps. Mijn hele familie spreekt het, en sappig.

- Heeft u een stamcafé?

Tegenwoordig ga ik weinig op café, maar als ik ga is het meestal in de Hotsy-Totsy in de Hoogstraat: goede jazz en crooners, en veel schoon volk!

- Hebt u een favoriet restaurant?

Een paar favoriete plekken: Aperto Chiuso in de sleepstraat voor de pasta, Baan Thai in het patershol, de Blauwe Zalm in het patershol voor de vis, het Pakhuis achter de Korenmarkt. Daar hebben ze van alles, maar lekker!

- Doet u aan sport?

Joggen in het park van Mariakerke. Traag als een slak, puffend als een stoomtrein, zwetend als een paard, maar altijd blijgezind.

- Weet u wie hier burgemeester is?

Gent wordt fatsoenlijk bestuurd, daarover is iedereen het tegenwoordig wel eens. En je merkt het ook gewoon in de stad. Burgemeester Beke ken ik vanzelfsprekend, maar alle schepenen opnoemen lukt me in geen geval. Nationaal en internationaal de situatie min of meer proberen te volgen is al moeilijk genoeg.

- Naar waar gaat de vakantie deze zomer?

Dit jaar is het een echte reis-zomer: eerst Griekenland, op de terugweg stoppen in Italië. Bij terugkomst elf voorstellingen spelen tijdens de Gentse Feesten in het Groot Huis, in september weer schrijven in Griekenland, en in oktober stappen in de Spaanse natuur. Tegen dan moeten de batterijen weer opgeladen zijn!

- Leest u tijdens de vakantie?

 

Ik lees veel in de vakantie. Heb net het beste boek ooit gelezen: Fontanel van de joodse schrijver Meir Shalev. Fantastisch.

FRDO_RAF.MM.jpg

In deze vakantiereeks polsen we bij bekende of opmerkelijke streekgenoten naar hun banden met hun stad of gemeente. Waarom zijn ze daar neergestreken? Is hun home hun castle? Diep geworteld in de klei van hun woonplaats of net niet ? Nuchtere nieuwkomers en honkvaste chauvinisten, mannen en vrouwen, auteurs en artiesten, entrepreneurs en entertainers, politici en commercanten op wie de schaduw van kerktoren of belfort valt.

Andere afleveringen uit deze reeks vindt u op www.standaard.be/streekgeruchten. 

Gepost door Catherine K | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.