23-01-14

Het Dilemma (De Standaard)

In deze rubriek stellen we een cultuurminnend persoon voor een paar keuzes uit het cultuuraanbod van het weekend.

Raf Walschaerts is muzikant, cabaretier en schrijver. Hij en zijn broer Mich, samen Kommil Foo,  reizen door Vlaanderen met hun voorstelling ‘Breken’. Walschaerts acteerde ook in ‘Violet’, de debuutfilm van Bas Devos die deze week geselecteerd werd voor het Filmfestival van Berlijn.

De nieuwste van Haruki Murakami, ‘De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren’ of de eerste ‘Uitgelezen’ van het jaar (22/1, Vooruit, Gent)

‘Zonder twijfel Uitgelezen. Het is een tof concept en ik vind het zalig om anderen over boeken te horen spreken. Van Murakami heb ik alleen Norwegian wood gelezen – wat toevallig voor Uitgelezen was. Een mooi boek, maar die nieuwste is voor mij geen must. Boeken komen vanzelf wel mijn kant uitwaaien, maar ik wil ook nog bewuster kiezen wat ik lees. Bovendien lees ik steeds meer op het internet – dat ik even interessant en waardevol vind.’

 ‘Shylock’ van Jan Decorte (vanaf 23/1, Minard, Gent) of ‘Comedy total: ’Nuff said’, een vierdelige reeks met de hoogtepunten uit de gelijknamige shows (vanaf 19/1 op Canvas)

Shylock wil ik zeker zien. Tijdens repetities halen Mich en ik Hamlet van Jan Decorte nog altijd aan, als bron van inspiratie, omdat zijn werk zo doorgedreven is. De vorm en taal zijn naïef en helder, grappig en toch ontroerend, door de weergaloze manier waarop hij Hamlet speelde.’ ‘Het klinkt misschien gek gezien mijn achtergrond, maar ik kijk niet veel comedy. Ik haal mijn inspiratie liever uit literatuur of theater, uit iemand als Jan Decorte, die zich niets aantrekt van wat anderen van hem denken.’

De preselectie Humo’s Rock Rally (24/1, Vooruit, Gent of 25/1, De Posthoorn, HamontAchel) of ‘Djangofolllies’ met Koen De Cauter (14 tot 31/1 op verschillende locaties in Vlaanderen)

‘Mich en ik zaten in 1990 zelf in de Humo’s Rock Rally, samen met Gorky en Noordkaap. Het is een belangrijke wedstrijd, maar ik volg rock niet meer. Er is zo veel te horen, wat er echt bovenuit steekt, zal ik vanzelf wel ontdekken. Ik ben een jazzliefhebber, dus onvermijdelijk hou ik ook van Django Reinhardt. Voor Koen De Cauter heb ik veel respect, alsook voor zijn zonen. Dat uniek muzikantenschap vind ik zeker waardevol.’ (cj)

 

Bron: De Standaard, 18-19 januari 2014

Gepost door Catherine K | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.