07-12-13

Maak van je passie je beroep (Knack, 2008)

Soms kan het raar lopen. Je hebt een diploma op zak en je gaat toch een andere richting uit. Raf Walschaerts studeerde psychologie, maar verdient zijn brood op de planken. Filippe Van de Craen, een bio-ingenieur, werkt nu als muziekmanager.

Naam : Raf Walschaerts

Leeftijd : 43

Studie : psychologie

Beroep : cabaretier bij Kommil Foo

Waarom koos je voor psychologie?

RAF WALSCHAERTS: Dat kwam door het PMS, het huidige CLB. Ik zag wel iets in filosofie, maar zij vonden psychologie praktischer. Daar is de keuze dus op gevallen. Muziek en theater waren toen al een passie, maar ik wist niet dat ik daarvan mijn beroep kon maken. Ik besefte ook niet dat er scholen zoals Studio Herman Teirlinck bestonden. Om maar te zeggen hoe weinig ik toen wist over studierichtingen.

Heb je veel aan die studie gehad?

WALSCHAERTS: Hoe lullig het ook klinkt, ik draag die algemene vorming nog altijd met me mee. Op het podium, maar ook ernaast. Ik heb er wijsheden opgepikt waaraan ik nog altijd veel waarde hecht.

Jullie begonnen met Kommil Foo toen jij nog studeerde. Kwam je studie op de eerste plaats?

WALSCHAERTS: De twee stonden elkaar niet echt in de weg. Ik begon nooit te studeren voor februari, maar ik slaagde wel altijd. Toen kon dat nog. (lacht) Ik ging in mijn studententijd ook heel veel uit. Daarnaast schreef ik songs en we versierden wat optredens. Tegen de tijd dat ik afstudeerde, werden we bekender. Ik besloot dat ik me voorlopig op Kommil Foo zou concentreren. Intussen zijn we twintig jaar later.

Mocht het ooit fout lopen met Kommil Foo, zou je dan nog als psycholoog gaan werken?

WALSCHAERTS: Ik denk het niet. Ik vrees dat ik een hopeloos verouderde psycholoog zou zijn. Wat ik nu doe, is voor mij trouwens veel meer dan een beroepskeuze. Het is - om een beladen term te gebruiken - bijna een roeping. Ik denk niet dat ik hier ooit nog mee stop. Op de planken kan ik volgens mij veel meer voor iemand betekenen dan als psycholoog.

Bron: Knack, 03 december 2008 

Gepost door Catherine K | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.